Havuz bakımı ve temizliği kimyasal maddeler kullanılarak belirli periyotlarda yapılır. Çeşitli ekipmanlara ihtiyaç duyulan havuz bakımı ve temizliği süreci hakkında kapsamlı bilgi edinmek için yazımızı okuyabilirsiniz.
Adım Adım Havuz Bakımı ve Temizliği
Havuzlar yaz aylarında insanların sıkça vakit geçirdiği alanlardır. Keyifli anların yaşandığı havuzlar çeşitli nedenlerle kirlenir. Temizlenmemesi hâlinde hem insan sağlığına zarar verir hem çirkin bir görüntüye sahip olur. Bu nedenle havuz temizliği düzenli olarak yürütülmesi gereken bir süreçtir. Havuzların hijyenik yapısını koruyan en önemli detaylardan biri suyun devir daim etmesidir. Filtrasyon sistemi sayesinde gerçekleştirilen bu döngü esnasında fiziksel atıklar filtreden geçirilir. Ardından yüzeye yeniden temiz su çıkar. Filtrasyon sistemi havuz temizleme noktasında yetersiz kalırsa kirler birikerek yüzeyde kötü bir görüntüye yol açar. Yüzme, bahçe havuzu temizliği sürecinde filtreleme yeterli değildir. Bunun yanı sıra ekstra işlemler yapılması gerekir. Örneğin farklı işlevlere sahip kimyasallar suya belli zamanlarda eklenir. Temizlik sürecinde suyun pH dengesinin korunması da önemlidir. Aksi takdirde aşırı yüksek ya da düşük pH değerleri nedeniyle havuzu kullanan insanlarda ciddi sağlık sorunları baş gösterir.
Genel hatlarıyla havuz bakımı ve temizliğinden bahsettikten sonra süreci detaylı bir şekilde anlatmakta fayda var:
Havuz Temizliğine Neden İhtiyaç Duyulur?
Havuz bakımı ve temizliği zaruri bir ihtiyaçtır. Bu zaruriyeti sağlayan nedenleri şöyle sıralayabiliriz:
- Açık havuzlar daha fazla kirliliğe maruz kalır. Tozlar, ağaçların yaprakları, böcekler kirliliğin nedenleri arasındadır.
- İnsanların saçları, cilt döküntüleri kirlilik kaynağıdır. Ayrıca makyaj ürünlerinin ve kozmetiklerin yol açtığı kalıntılar da kirliliğe neden olur.
- Kalıntılar zaman içerisinde yosun oluşturur. Yosun da su renginde farklılaşmaya yol açar.
Havuz bakımı ve temizliği sayesinde kalıntıların yol açtığı olumsuz etkilerden korunmak mümkün olur. Böylece kullanımı sağlıklı ve temiz bir havuzda yüzmenin keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz.
Dilerseniz Yüzme Havuzu Trendleri yazımızı okuyarak havuzunuzun konforunu ve şıklığını estetik detaylarla zenginleştirebilirsiniz.
Mekanik ve Fiziksel Havuz Bakımı Aşamaları Nelerdir?
Yüzme havuzu bakım ve temizliği sürecinde belli aşamalar vardır:
Fiziksel Havuz Bakımı
Havuzlarda günlük olarak kepçeyle temizlik yapmalısınız. Biriken yaprakları, atıkları kepçe kullanarak temizleyebilirsiniz. Haftalık olarak da havuz dibi temizleme gibi işlemler yapmanız gerekir. Duvarın ve zeminin fırçalanması yoluyla havuz fayans temizliği tamamlanır. Ayrıca haftalık olarak yaptığınız zemin ve fayans temizliğiyle yosun oluşumunun da önüne geçebilirsiniz. Havuz tabanı temizleme ve yüzeydeki hijyen çalışmaları sırasında manuel süpürgeler kullanılması mümkündür. Kapsamlı ve daha pratik bir temizlik olanağı sunan robotlar da vardır.
Havuz Sezon Temizliği
Sezon sonlarında ve başlarında havuzlarda kapsamlı bir temizlik yapmalısınız. Bu sayede havuzların yapısını da güçlendirirsiniz. Sezon sonundaki temizlik sırasında su seviyesi azaltılır ya da boş havuz temizliği de yapılabilir. Suyun tamamen boşaltılması maliyetli bir iş olduğu için kısmen su değişimi de sağlanabilir. Ayrıca sık sık kimyasal kontrol yapılması da havuzu boşaltmaya gerek kalmadan temizlik yapılmasını mümkün kılar. Havuz tabanı temizleme sezon sonunda yapılan işlemlerden biridir. Dipteki kalıntılardan arındırılan havuzlarda kireç problemi de temizlik sırasında giderilir.
Kimyasal Havuz Bakımı Nasıl Yapılır?
Havuz temizleme sürecinde önemli aşamalardan biri kimyasalların uygulanmasıdır.
Havuz temizliğinde kullanılan kimyasallar sayesinde su sağlıklı bir yapı kazanır. Kimyasallarla havuz suyu temizliğine ilişkin detaylar şöyledir:
- Suyun pH değeri belirlenir. Bu değerin 6,8-7,2 aralığında olması uygundur. Ardından çöktürücü atılır. Çöktürücü uygulandıktan sonra 4 saat süreyle sistem çalıştırılır. Ardından 8 saat süreyle havuzu dinlendirmelisiniz. Çöktürücü miktarının doğru belirlenmesi suda bir bulanıklaşma meydana gelmemesi açısından önemlidir.
- Yapılan işlemlerden biri şok klorlamadır. pH seviyesi 7-7,4 olan suya şok klorlama yapılır. Şoklama sırasında günlük klor miktarının 4 katı uygulanır. Klor miktarı bağlı klor oranının 10 katı olmalıdır.
- Şoklamanın ardından havuzu kullanabilmeniz için klor seviyesinin en az 3 ppm olması gerekir. Yani şoklama sonrasında yaklaşık 12 saat geçmeden havuzu kullanmamalısınız.
- Şoklama ya da herhangi bir kimyasalla yapılan işlem sonrasında hemen ölçüm yapmamalısınız. Ölçüm için en az 4 saat beklemek gerekir.
- Siyanürik asit oranı fazlaysa klor gerektiği gibi dezenfekte etkisi göstermez. Bu oranı azaltmak için taze su ilavesi yapmalısınız. Örneğin 80 ppm siyanürik asidi 40 ppm seviyesine ulaştırmak için yarı yarıya olacak şekilde taze su ilave etmelisiniz. Ancak 100 ppm üzerindeki siyanürik asit için tüm suyu değiştirmelisiniz.
- Eğer havuzun alkalinite değeri 120 ppm’den fazlaysa stabilizatörsüz toz klor kullanmamalısınız.
- Suyun alkalinitesine göre pH düşürücü kullanım miktarı değişir. 100 litre alkalinitesi düşük su için 1 kg pH düşürücü uygundur. 1 kg pH düşürücü sayesinde pH değerini 0,2 derece azaltabilirsiniz. Suyun alkalinitesi fazlaysa pH değerindeki azalma miktarı 0,1 derecedir.
- Boş havuz temizliği esnasında 100 ton kapasiteli bir havuzda 2,5 kg yosun öldürücü kullanımı yeterlidir. Yosun öldürücü sulandırıldıktan sonra fırçayla yüzeylere sürülmelidir.
- Temizlik sürecinde kimyasallara çıplak elle temas etmeyin.
- Kimyasalların uygulama öncesinde bol suda çözündürülmesi gereklidir. İlk olarak suyu ardından kimyasalı ilave etmelisiniz. İlk önce kimyasalı daha sonra suyu eklerseniz kimyasal reaksiyon kaynaklı zehirlenme, yaralanma gibi riskler söz konusu olabilir.
Havuz Suyu Nasıl Olmalıdır?
Havuzun temiz kalmasının önemli yollarından biri havuz suyunun sağlıklı olmasıdır. İlk olarak su seçimini doğru yapmalısınız. Şebeke suyu havuz suyu olarak kullanılmalıdır. Eğer farklı bir su kullanacaksanız tahlil yaptırmalısınız. Suyun alkalinite seviyesi yüksekse kullanılması uygun değildir. Aynı zamanda nitrat, demir, amonyak ve alüminyum içeren suların da kullanılmaması gerekir. Bu tür sular ancak yenilendiği ve bu maddelerden arındırıldığı takdirde kullanıma uygun hâle gelir. Eğer yumuşatılmış su kullanırsanız seramik derzlerin erimesi gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.